Een donkere huid reageert vaak anders op behandelingen dan een lichte huid. Daarnaast kan een donkere huid gevoeliger reageren op behandelingen of producten. Lees in deze blog alles over de donkere huid!
Hoe ontstaat een huidskleur?
Melanine is het pigment wat de huid een kleur geeft en wordt aangemaakt in de melanocyten (de pigmentcellen). Het melanosoom is onderdeel van deze cel en hierin wordt het pigment opgeslagen. Vervolgens wordt het pigment afgegeven aan de bovenste huidlagen. Bij de donkere en lichte huid is het aantal pigmentcellen gelijk. Echter bevatten deze pigmentcellen wel meer pigment en melanosomen. In de melanosomen wordt het pigment opgeslagen. In de donkere huid liggen de melansomen dichter bij elkaar in groepjes, waardoor de huid donkerder is. Bij een lichte huid liggen de melanosomen uit elkaar wat een lichte huidskleur geeft. Daarnaast bevat een donkere huid in iedere huidlaag melanosomen en een lichte huid alleen in de bovenste huidlagen. Ondanks dat de donkere en lichte huid evenveel pigmentcellen bevatten, zijn de pigmentcellen in de donkere huid wel actiever en hebben een zwart/bruine kleur.
Pigment beschermen
Pigmentatie bepaald de mate van bescherming in de huid. Hoe donkerder de huid, hoe beter deze beschermd is tegen UV-straling. Melanine absorbeert de zonstraling en neutraliseert de UV-straling en schadelijke stoffen.
Moet een donkere huid zonbescherming gebruiken?
Absoluut! Een minimale dosis UV-straling zorgt bij een donkere huid al voor schade. Vooral UVA straling is bij donkere huidtypes verantwoordelijk voor UV-schade. UVA is altijd aanwezig en je verbrandt er niet van. Waarom is UVA straling dan zo gevaarlijk? Deze straling is deels verantwoordelijk voor het ontwikkelen van huidveroudering en huidkanker! Kies dus altijd voor een SPF met UVA bescherming.
Verschil in huiddikte
De donkere- en lichte huid zijn beide even dik. Echter heeft de hoornlaag van de donkere huid wel meer cellagen. Dit biedt extra bescherming tegen UV-straling. Hierdoor reageert een donkere huid heftiger op peelings. Daarnaast is de binding tussen huidcellen bij een donkere huid sterker. Hierdoor is de donkere huid beter bestand tegen wrijving.
Gevoeliger voor post inflammatoire hyperpigmentatie
De donkere huid is gevoeliger voor het ontwikkelen van post inflammatoire hyperpigmentatie. Post inflammatoire hyperpigmentatie zijn donkere vlekjes die ontstaan na een ontsteking of trauma. De melanocyt reageert in een donkere huid met meer pigment om de vrije radicalen, die vrijkomen bij een ontsteking, te neutraliseren en beschermt de huid zo tegen schade.
Huidtherapeutische behandeling tegen een donkere huid
Doordat de donkere huid gevoeliger is voor het ontwikkelen van post inflammatoire hyperpigmentatie, stemmen wij onze behandeling hierop af. Onze huidtherapeuten weten precies welke behandeling geschikt is voor de donkere huid. We kunnen de donkere huid goed behandelen mits we rekening houden met de gevoeligheid voor post inflammatoire hyperpigmentatie.
Ben jij benieuwd naar welke behandeling bij jouw huid past? Neem dan contact op via 06 153 426 27 of mail naar info@beyondskinaesthetics.nl