HUIDVEROUDERING, KUN JE DIT TEGENGAAN?
Wist je dat vanaf ongeveer het 25e levensjaar de huid ongeveer 1% collageen per jaar verliest? Collageen wordt in de huid aangemaakt en zorgt onder andere voor stevigheid van de huid. De aanmaak van collageen neemt in de loop der jaren af met een slappere en dunnere huid tot gevolg. Maar kun je dit proces ook zelf vertragen en welke factoren spelen hierbij een rol? Je leest het allemaal in deze nieuwe blog!
Aanleg voor huidveroudering
De veroudering van de huid is een natuurlijk proces waar niemand aan ontkomt. Onze genetische aanleg bepaalt echter hoe snel de huid verouderd, dus op het stuk genetica hebben we zelf geen invloed. Collageen is een bindweefsel in de huid en zorgt voor stevigheid, niet alleen in de huid maar ook bijvoorbeeld in onze haren, nagels en botten. Collageen wordt vanaf ingeveer het 25e levensjaats afgebroken door een enzym (collagenase) in de huid. Dit resulteert in een slappere en dunnere huid met lijntjes en rimpels tot gevolg. Daarnaast is het enzym elastase verantwoordelijk voor verslapping van de huid. Het enzym hyalyronidase breekt naast collageen ook hyaluronzuur af in de huid met vroegtijdige rimpels en verslapping tot gevolg. Maar een verouderde huid is meer dan dat, vaak heeft het een grauwe uitstraling en kan het zonnevlekken (donkere pigmentvlekken) bevatten.
Volumeverlies
Bij huidveroudering wordt vrijwel altijd gekeken naar rimpels en huidverslapping maar wist je dat onze botten ook verantwoordelijk zijn voor een verouderde uitstraling? Zo worden de botten van de oogkas geleidelijk breder, trekt het wenkbrauwbot zich terug en het kaakbot wordt minder gedefinieerd. Dit resulteert in volumeverlies. Verder gaan de wangen zakken waardoor er holtes onder de ogen ontstaan en worden de lippen dunner.
Externe factoren
Onze omgeving heeft onwijs veel invloed op huidveroudering. Er wordt geschat dat zonlicht ongeveer 90% verantwoordelijk is voor huidveroudering! De zon veroorzaakt pigmentvlekken, wat een verouderde uitstraling geeft. Meer dan de helft, ouder dan 45 jaar, met een blanke huid, ontwikkelt gelige of bruine vlekken op het gezicht, maar veelvoorkomende plekken zijn bijvoorbeeld ook de handpalmen. De zon is de oorzaak van deze vlekken. Doordat de huid zich met pigment wil beschermen tegen het zonlicht, nemen pigmentcellen toe met de bruine kleur als gevolg.
Ultraviolete straling vermindert ook nieuwe vorming van collageen en beschadigt elastine en collagene vezels in de huid en van de bloedvaten (waardoor rode vaatjes op de huid sneller zichtbaar worden).
Om deze schade te beperken, is het noodzakelijk om vanaf jonge leeftijd dagelijks (ja, ook in de winter) te smeren met een minimale beschermingsfactor 30. Hiernaast speelt roken ook een grote rol bij het versnellen van huidveroudering. Roken vernauwd de bloedvaatjes. Hierdoor is er minder bloedvoorziening in de huid. Dit leidt tot een grauwe en/of doffe uitziende huid. Daarnaast wordt onder invloed van roken bepaalde cellen aangemaakt (matrixmetalloproteases). Deze cellen breken collageen en elastine af, wat uiteindelijk diepe lijnen in de huid tot gevolg heeft. De kenmerkende ‘barcode’ aan rimpels die rondom de mond van een roker te zien zijn, ontstaan door het constant inhaleren van sigarettenrook. Het komt erop neer dat vooral zonlicht en roken vroegtijdige huidveroudering veroorzaken. Desondanks speelt voeding ook een rol als het gaat om de veroudering van de huid. Wanneer we namelijk te veel suikers binnenkrijgen, ontstaat er een proces genaamd glycatie in de huid. Dit proces bevordert ontstekingen waardoor uiteindelijk collageen en elastine kapot worden gemaakt.
Huidveroudering vertragen?
Niet roken en jezelf goed beschermen tegen de zon zijn de eerste stappen die je kunt zetten om het verouderingsproces in ieder geval niet te versnellen. Maar hiernaast spelen producten met de juiste actieve ingrediënten ook een grote rol. Zo is vitamine C een mooi antioxidant in huidverzorging. Vitamine C stimuleert de aanmaak van collageen en elastine en heeft hiernaast een verhelderende werking op hyperpigmentatie. Amandelzuur is een ingrediënt dat het tyrosinase enzym vernietigt. Het tyrosinase enzym regelt de productie van melanine (pigment). Tevens stimuleert amandelzuur de productie van collageen. Ten slotte is vitamine A essentieel bij het voorkomen en terugdraaien van huidveroudering en hyperpigmentatie. Het reguleert de celdeling, stimuleert collageen en elastine en werkt ook als een sterk antioxidant (antioxidanten werken tegen vrije radicalen die vrijkomen bij zonlicht en/of roken).
Uiteraard kunnen de huidtherapeuten van Beyond Skin Aesthetics een steentje bijdragen aan het vertragen van huidveroudering. Zo zijn er verschillende behandelingen (o.a, microneedling, lasertherapie, chemische peelingen) die de celdeling en collageen weer stimuleren en zo (bestaande) huidverslapping en rimpels tegengaan. Uiteindelijk moeten we allemaal geloven aan huidveroudering. Maar er zijn genoeg stappen die je zelf kunt ondernemen om zo lang mogelijk de kreukels uit de huid te houden
Bronnen
Groot, A. C., Toonstra, J., & Lorist, J. M. (2012). Dermatologie voor huidtherapeuten. Den Haag, Nederland: Boom Lemma uitgevers.
Leenarts, M. (z.d.). Dit doet roken met de huid. Van https://www.drleenarts.com/dit-doet-roken-met-de-huid-drs-leenarts-dermatoloog/
Ultee, J. (2020, 16 april). Collageen, wat is dat? Kun je dat ook bijsmeren of innemen? Van https://www.uncover-skincare.nl/product-advies/collageen-wat-is-dat-kun-je-dat-ook-bijsmeren-of-innemen/
van der Velde, J. (2014, 14 april). Glycatie – hoe suiker in snel tempo leidt tot veroudering. Van https://jessevandervelde.com/glycatie-hoe-suiker-in-snel-tempo-leidt-tot-veroudering/